I november 2017 utbröt en omfattande brand i den anrika fastigheten Vildmannen 7 på Norrmalm i Stockholm. Stålpartier i norr AB tillverkar nu skräddarsydda partier och inredningsdetaljer till återuppbyggandet.

Vildmannen 7 byggdes i slutet av 1800-talet och ägs av fastighetsbolaget Hufvudstaden. Innan olyckan klassificerades Vildmannen som en fastighet av allra högsta kulturhistoriska värde. Vid den ödesdigra branden 2017 blev insidan totalförstörd, samtidigt som den vackra gamla stenfasaden mirakulöst stod kvar. Efter en långdragen och komplex process för att ta fram en ny detaljplan för fastigheten samt ett avancerat rivningsarbete, pågår nu det komplicerade och spektakulära återuppbyggandet. Bakom den 120 år gamla fasaden byggs ett helt nytt hus med moderna och exklusiva kontorslokaler, affärslokaler och bostäder.

– Den stora utmaningen är att binda ihop fasaden med ett modernt hus. Projektet är helt unikt i sitt slag, säger Niklas Engvall, Projektchef Fastighetsutveckling på Hufvudstaden.

Spinab har samarbetat med Hufvudstaden i flera små och stora projekt de senaste åren. Förutom skräddarsydda lösningar och inredningsdetaljer till flera av Hufvudstadens fastigheter har Spinab tagit fram en lösning för säkra fönster, dörrar och fasader som bland annat har installerats hos NK i Stockholm och Göteborg. – Vi har goda erfarenheter av våra tidigare samarbeten med Spinab. Vi har varit nöjda med deras tidigare leveranser och utförda arbeten, säger Niklas Engvall.

Till Vildmannen 7 har Spinab fått förtroendet att leverera taklanterniner, skjutdörrar och fönster till en ateljé på innergården, ett stort antal pardörrar, räcken samt 33 franska balkonger. Det kommer dessutom att tillverkas ett stort antal branddörrar. ­Citat SPINAB: ”Det känns… , säger Ulf Isaksson, VD Stålpartier i norr AB.

Spinab tillverkar även samtliga fönsterpartier och dörrar till markplan, i uppdrag åt sin samarbetspartner Keep the company. Det patenterade systemet Keep Safe skyddar insidan mot sprängning, attacker, inbrott och smash and grab-intrång.

– ­Vi bygger med flexibilitet för att kunna anpassa oss och kunna ta emot alla typer av hyresgäster i framtiden. Vi väljer Keep Safe för Vildmannen 7 eftersom vi vill ha den allra säkraste lösningen, säger Niklas Engvall.

Fastigheten beräknas stå klar för inflyttning under 2023.

Mer information om projektet finns här: https://hufvudstaden.se/var-verksamhet/projekt/pagaende-projekt/vildmannen-7/